vrijdag 16 juni 2017

16 juni. Op de fiets naar Potsdam.

Vandaag om een uur of 11 richting Potsdam gefietst. Nu zijn we diverse keren in deze stad geweest maar elke keer is er weer wat nieuws te zien. We hebben park Sanssouci overgeslagen want daar verandert niet zo veel. Helaas is de herbouw van de Garnisonskirche nog steeds niet begonnen. Het geld is een probleem. Het herbouwde Stadtschloss staat er al weer een paar jaar te staan alsof het nooit een halve eeuw weg is geweest! Het plein tussen het slot en de Nikolaikerk is weer zoals het ooit bedoeld was. In de kerk was men druk bezig het nieuwe grote orgel op te bouwen. 55 registers voor 1,25 miljoen euro! Hierna naar het Russische wijkje Alexandrowka gefietst waar diverse houten huizen staan en de Russische kerk. Even later kwamen we langs het v.m. hoofdkwartier van de KGB. Nu een Gedenkstätte. Het was helaas niet open. Slot Ceciliënhof werd ooit gebouwd als woning voor de laatste Duitse kroonprins. Het huis is bekend geworden door de Potsdammer Conferentie in 1945 toen Stalin, Truman en Churchill het naoorlogse Europa verdeelden. Iets verder ligt de Glienicke Brücke bekend van de spionnenuitwisseling tussen oost en west. We besloten onze tocht in de hoofdstraat van Potsdam de Brandenburgerstrasse met een versnapering op een terrasje.
Pompstation in de vorm van een moskee. Hier wordt het water van de tuinen en fonteinen voor het park Sanssouci opgepompt.

Hier moet de Garnisonskirche weer verrijzen.

De Alte Markt. Rechts het v.m. Rathaus en in het midden de Nikolaikirche.

de Alte Markt met het herbouwde slot op de achtergrond.

interieur Nikolaikirche.

opbouw nieuwe hoofdorgel.

De Franse kerk.

interieur Peter en Paulskerk.

De Nauenertor, één van de stadspoorten van Potsdam.

Russisch huis.

Russische kerk.

Het v.m. hoofdkwartier van de Russische KGB.

Slot Ceciliënhof.

Binnenplaats slot Ceciliënhof.

Gezicht op Potsdam over de Tiefersee.

De Glienecke Brücke.

Brandenburgerstrasse.

De Brandenburgertor van Potsdam.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

19 juni. schoonmaken en een tripje naar Bad Zwischenahn.

Vroeger ging ik wel eens met m'n ouders naar een goede kennis van mijn vader (met Groninger achternaam) n.l. Herr Bolt. Die woonde in Ba...